«

»

Maj 22

Zupa krem ze szparagów i kalafiora

Bardzo sycąca zupa! Doskonale nadaje się na obiad jako danie samo w sobie 🙂 Do tradycyjnego kremu z białych warzyw postanowiłam dodać beszamel! Jak wiadomo doskonale komponuje się on z białymi szparagami jak i z kalafiorem, więc czemu by nie spróbować go w zupie 🙂 Miska takiej zupy z dodatkiem grzanek i posypana serem dostarczy nam energii na całe popołudnie 🙂

DSC_0725aa

Składniki (na duży garnek, u mnie wyszło z 6 porcji):

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 mały kalafior
  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 cebulki szalotki
  • pół łyżki masła
  • pół łyżki oliwy z oliwek
  • mleko (około 1 litr)
  • sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa, płatki chilli, bazylia, oregano, zioła prowansalskie

Beszamel

  • 1 łyżka masła
  • pół łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz, gałka

Grzanki

  • ulubione pieczywo
  • odrobina oliwy z oliwek
  • stary żółty ser (u mnie gruyere)

Przygotowanie:

W garnku roztapiamy masło i oliwę, dodajemy posiekaną drobno szalotkę, szklimy. Po tym czasie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, obieramy i kroimy na mniejsze części, dodajemy do garnka (można zostawić kilka główek szparagów do dekoracji). Dodajemy również pokrojony na różyczki kalafior. Wszystko zalewamy mlekiem, dodajemy odrobinę soli, pieprzu i przypraw i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie wszystko dokładnie miksujemy blenderem na gładki krem i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. W osobnym garnku przygotowujemy beszamel, roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy powoli mleko, wszystko cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek), kiedy beszamel się zagotuje doprawiamy go do smaku i dodajemy do zupy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojone w kostkę ulubione pieczywo i smażymy aż będzie chrupiące i lekko zrumienione. Do miseczek nalewamy gorącą zupę, na wierzch układamy grzanki i posypujemy startym serem.

DSC_0721aa DSC_0708aa

Szparagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company