«

»

Maj 12

Wytrawny rabarbar – polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie

Sezon na rabarbar w pełni! Wszyscy używają go do deserów, do przeróżnych ciast, drożdżowych kruchych itp. Ja, z racji tego, że dużo bardziej wolę dania wytrawne niż słodkie, postanowiłam użyć rabarbar do dania obiadowego. Wiadomo, że słodkie sosy dobrze komponują się z mięsem wieprzowym. Postawiłam więc na polędwiczki wieprzowe. Do tego sos z rabarbaru z dodatkiem różowego wina, tymianku, truskawek, odrobiny octu balsamicznego, oczywiście z cukrem oraz zwieńczony odrobiną masła.

g

Składniki:

  • 1 średnia polędwiczka wieprzowa
  • 2 łodygi rabarbaru
  • garść truskawek lub około 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • ok 100 ml różowego wina 
  • w sumie ok 2 łyżki masła
  • ok 2 łyżki oliwy
  • cukier (ilość zależy od kwaśności rabarbaru, ja użyłam ok 3 czubatych łyżek)
  • ok łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • tymianek – ja użyłam ok łyżki suszonego i kilka gałązek świeżego
  • sól, pieprz
  • dodatki: ryż lub np. szpinak

Przygotowanie:

Polędwiczkę umyć i dokładnie oczyścić ze wszystkich błonek. Pokroić na kotleciki i delikatnie rozbić je ręką. Doprawić solą, pieprzem i ok łyżką suszonego tymianku. Oprószyć mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać oliwę oraz ok łyżkę masła. Dodać polędwiczki i usmażyć kilka minut z każdej strony, aby polędwiczki się zarumieniły (mogą pozostać lekko surowe w środku, gdyż później włożymy je jeszcze do sosu). Nie należy się przejmować jeśli polędwiczki odrobinę przywrą do dna patelni. Usmażone mięso wyjąć z patelni i odłożyć na talerz (nie przykrywać, bo straci swój kolor i będzie szare). Na patelnie wlać wino i dokładnie wymieszać, żeby odlepić skarmelizowane kawałki od dna. Zagotować, dodać pokrojony w kostkę rabarbar (rabarbar należy umyć oraz obrać – zdjąć z niego pierwsze najtwardsze włókna) i truskawki (lub dżem truskawkowy). Wszystko ponownie zagotować i gotować ok 10 minut, aż rabarbar zmięknie. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Wszystkie składniki dodajemy oczywiście do smaku. Wszystko pogotować jeszcze, aż rabarbar będzie zupełnie miękki i się rozpadnie. Na koniec włożyć usmażone polędwiczki razem z sosem który z nich wypłynął. Doprawić jeszcze świeżym tymiankiem i podgrzać, aż polędwiczki będą gotowe i dodać jeszcze ok łyżki zimnego masła i połączyć z sosem. Podawać z ryżem i/lub szpinakiem, udekorowane świeżym tymiankiem i np. natka pietruszki.

pol y w r DSC_0715

Akcja rabarbar - IV edycja

2 Komentarze

  1. Olcik

    No no !
    wszędzie rabarbar na słodko, a u ciebie na wytrawnie 🙂
    pycha
    Dziękuję za udział w akcji.

  2. Pola

    Fajny przepis, nie jadłam nigdy rabarbaru na wytrawnie, ale warto spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Web Design Company