«

»

Paź 27

Surówka z kopru włoskiego

Prosta surówka z kopru włoskiego. Idealna jako dodatek do ryb (grillowanych, pieczonych, smażonych).

DSC_0347aa

Składniki (na miskę sałatki):

  • 1 koper włoski (fenkuł)
  • ok 2-3 łyżki kaparów
  • garstka świeżego koperku
  • świeżo zmielony pieprz
  • ok 2 łyżeczek sosu balsamico (lub sos: 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu balsamicznego, odrobina cukru lub miodu)

Przygotowanie:

Koper włoski myjemy, wycinamy twardą część ze środka i siekamy na drobniejsze kawałki. Kapary odsączamy z zalewy i kroimy drobniej (nie zbyt drobno, wystarczy mniej więcej na połówki). Koperek myjemy i siekamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy, polewamy sosem i odstawiamy na kilka minut żeby surówka lekko się przegryzła.

DSC_0364aa

 

 

3 Komentarze

  1. Kasia

    koper włoski jadłam tylko raz, to ciągle nieodkryte przeze mnie warzywo, więc chętnie bym się skusiła na taką surówkę

  2. Pola

    Właśnie sobie uświadomiłam, że nigdy nie jadłam kopru włoskiego… Albo nie byłam tego świadoma 😉 Tak serio, jak smakuje koper włoski? 🙂

    1. Sylwia-Follow the Taste

      smakuje jak coś między kalarepką i selerem naciowym z lekko anyżowym posmakiem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company