«

»

Kwi 05

Egzotycznie: marakuja i koktajl

Ostatnio w sklepie zaszłam na dział z owocami egzotycznymi i nie mogłam się powstrzymać żeby kilku nie kupić. Postanowiłam głównie spróbować wykorzystać Marakuję (Passion fruit), ale również inne owoce z tropików.

1. Moja pierwsza propozycja idealnie nadaje się na zdrowe i pożywne śniadanie (oraz bardzo proste).

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 kubeczki jogurtu naturalnego
  • 2 owoce marakui
  • ulubione płatki śniadaniowe lub np. domowa granola (ja użyłam musli owsianych)
  • odrobina miodu do jogurtu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Marakuja powinna być dojrzała i słodka, należy przekroić ją na pół i łyżeczką wyjąć miąższ. W szklance lub w miseczce układać warstwami jogurt, płatki oraz miąższ z marakui. Jeśli przeszkadza nam kwaskowatość jogurtu naturalnego można jogurt przed dodaniem wymieszać z łyżeczką miodu.

koktajl

marakujakiwano

 

2. Kolejna propozycja to mega zdrowy koktajl! Użyłam do niego dziwnego owocu, który znalazłam na stoisku z owocami egzotycznymi i przyznam szczerze, że nie miałam pojęcia jak smakuje i wcześniej go nie jadłam… Otóż nazywa się on Kiwano. Jest orzeźwiający i ma smak lekko ogórkowy ale też mi skojarzył się trochę z kwaskowatością kiwi, jego smak niestety nie jest zbyt wyrazisty. Doszłam do wniosku, że idealnie będzie pasował do koktajlu. Główną rolę w nim odgrywa też mleko sojowe (ma ono inny smak niż zwykłe mleko). Oczywiście można zastąpić je zwykłym mlekiem, ale wtedy połączenie nie będzie już takie ciekawe i będzie to po prostu mleczny koktajl.

 

 

 

Składniki (na 1 porcję):

  • 2 dojrzałe banany
  • zimne mleko sojowe (ok szklanka)
  • pół owocu kiwano
  • 1 dojrzała marakuja
  • ok pół łyżeczki miodu do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Owoc kiwano przekroić i wyjąć łyżeczką miąższ. To samo zrobić z marakują. Wrzucić do pojemnika blendera lub miksera. Dodać połamane na kawałki banany (zostawić ok 2 plasterki do dekoracji) i ew. miód. Wszystko zalać mlekiem sojowym i zmiksować. Przelać do szklanki i przybrać plasterkami bananów, podawać schłodzone.

Uwaga. Jeśli podczas jedzenia bardzo przeszkadzają nam pestki z marakui możemy przed dodaniem jej do potraw przetrzeć jej miąższ przez drobne sitko.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i chciałbyś/chciałabyś zobaczyć więcej wpisów oraz ciekawych porad zapraszam na swojego Fan Page’a na Facebooku : Follow the Taste

koktajl koktajl śniadanie z marakują marakuja

 

 

1 komentarz

  1. Marcin

    Marakuja? Chyba Cie wyKIWANO 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Floating Social Media Icons Powered by Acurax Blog Designing Company